huevember 2019

Huevember 2019 🌈

posted in: Uitdagingen | 0

De meeste mensen houden wel eens van een uitdaging. Zeker als je weet dat je niet alleen meedoet! Na de feestdagen zijn er telkens duizenden deelnemers die tijdens ‘tournée minerale’ gaan voor een maand zonder alcohol, en niet veel later volgt er ‘dagen zonder vlees’. Maar die maandelijkse challenges zijn zeker niet beperkt tot gezonde voornemens, ook voor creatievelingen zijn er allerlei uitdagende projecten. Zo heb je het razend populaire Inktober, waar ik in 2017 aan meedeed: elke dag een inkttekening gedurende heel de maand oktober. Heel leuk om aan deel te nemen, vooral omdat je ziet hoe andere kunstenaars de opdrachten interpreteren! Dit jaar wou ik niet gewoon zwart-wit tekenen, maar juist een stapje verder gaan; en zo kwam ik bij het kleurrijke ‘Huevember’.

 

huevember color wheel

Voor veel instagram-kunstenaars staat november voor een kleurrijke uitdaging. Elke dag van de maand maken ze een schilderij in de kleur (of “hue”) van die dag. Op het einde van de maand ‘Huevember’ hebben ze dan een hele regenboog aan schilderijen! En dit jaar heb ik dus besloten om mee te doen.

huevember schetsboek
Een pagina uit mijn schetsboek van deze maand. Vol met kleurstalen en beestjes!
Ik koos voor een simpel thema, namelijk beestjes, want ik doe niet liever dan dieren aaien en/of tekenen. Zo moest ik niet elke dag mijn hoofd breken over een intelligent onderwerp. Het is namelijk sowieso al lastig om elke dag de tijd te maken om een leuke voorbeeldfoto te kiezen die past bij de kleur van de dag, die te schetsen, over te tekenen, te schilderen, én dan nog wat bij te werken met kleurpotlood en witte gel pen. Ik kom er dan ook direct voor uit dat ik niet élke dag heb getekend: ik heb vaak ook tekeningen voorbereid. Misschien is dat valsspelen, maar hey, we moeten nog tijd hebben om te leven!
Huevember 29: uil
Huevember 29: uil. Ik heb mijn witte gel pen herontdekt deze maand: wat een leuk effect! Gewoon wat extra wit en het uiltje ziet er veel pluiziger uit.
Een ander obstakel waren de blaren. Niet dat ik nog snel blaren zal krijgen van te tekenen, maar ik was al lang geïnteresseerd in pyrografie of houtbranden. En een kort experimentje met zo’n pyrograaf zorgde voor mooie brandblaren, recht op mijn wijs- en middelvinger van mijn schrijfhand. De dagen erna was een penseel of pen vasthouden toch niet zo aangenaam. Maar ja, wie mooi wilt tekenen, moet pijn lijden, zeker? En ik heb nog steeds zin om aan houtbranden te doen, dus zó erg was het niet.
Work in progress huevember instagram
Ik onderschat keer op keer hoeveel tijd het kost om een foto op Instagram en Facebook te plaatsen!

Nog een ‘probleem’ was de foto: voor Instagram en Facebook probeerde ik telkens vlug een foto te nemen en online te zetten. Maar uiteindelijk was ik zo veel tijd kwijt met een goeie lichtbron zoeken, en daarna proberen de kleuren van de foto correct te krijgen, dat ik beter gewoon de scanner had aangezet. Ik heb zelfs een aantal schilderijen moeten verwijderen en opnieuw online zetten, omdat de kleuren totaal verkeerd waren… En dat terwijl de kleur het belangrijkste deel was!

Work in progress huevember
Work in progress: de laatste afwerkingen aan het laatste schilderij
Het was een hele ervaring, maar het was zeker de moeite waard. Ik ben echt trots op mijn Huevember regenboog!
Voor een overzicht van al de tekeningen, klik hier.

Collage huevember 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *