Fotografie voor dummies

posted in: Geen categorie | 1

Begin  juli: het schooljaar is nu echt afgelopen en de zomer ligt voor ons! Examens zijn voor mij gelukkig niet meer dan een vage herinnering, maar lessen heb ik dit jaar wel nog gevolgd. Fotografie lessen om precies te zijn.

 

 

Ik ga eerlijk zijn, ik was tekenen en schilderen echt even beu. Met de drukte van de verbouwingen vorig jaar had ik wel zin, maar gewoon andere prioriteiten. Maar toen we meer op onze plooi raakten in het huis, waren de motivatie en inspiratie zoek. Veel meer dan wat krabbelen in mijn schetsboek deed ik niet. En toen bleek fotografie een welkome afwisseling.

 

 

Ik ben één van die mensen die voornamelijk foto’s neemt van haar beestjes (Balou en Chloë) en van haar eten (met dank aan kok Tim). De typische foto’s die je op facebook en Instagram ziet langskomen dus. Maar enkele jaren terug, op mijn buitenlandse stage in Montpellier, trok ik er regelmatig op uit, enkel gewapend met de camera van mijn smartphone, om de sfeer en mijn ervaringen in de stad vast te leggen. En sindsdien droomde ik er regelmatig van om net dat tikkeltje ‘meer’ te fotograferen.

 

 

Na lang twijfelen schafte ik mijzelf mijn eerste ‘deftige’ camera aan. In september 2018 startte ik met een cursus fotografie voor dummies, want van al die knopjes op mijn nieuwe machine, kende ik praktisch alleen de ontspanknop. En dus werd ik kort ondergedompeld in de wereld van fotografie of “schrijven met licht”.

 

 

Ik ga jullie niet vervelen met technische termen als sluitertijd of diafragma, maar geloof me gewoon als ik zeg dat ik er nu toch een klein beetje verstand van heb. Nu kan ik manueel fotograferen, wat wilt zeggen dat ik alle instellingen zelf bepaal in plaats van het te laten doen door de camera. En dat zorgt ervoor dat je veel meer te zeggen hebt over het resultaat van de foto. Ik bepaal nu zelf wat scherp is, wat uitgevaagd wordt, hoe licht of donker mijn foto is. En geloof mij, het is een zalig gevoel wanneer je plots gewoon met al die draaiknopjes en toetsen aan het werken bent alsof het niets is!

 

 

De basiscursus fotografie was een hele leuke inleiding, maar nu is het weer tijd is om mijn eigen ding te doen. Een beetje minder techniek en terug wat meer spelen! En of dat nu met een camera, een penseel of een kalligrafie stiftje is, dat zal de toekomst wel uitwijzen.

 

  

  1. Julienne Delwiche

    dank voor de mooie beelden!
    Ben ook net begonnen met piano voor dummies!?
    Nog een prettige vakantie met veel onverwachtse duizenden pixels…
    Juul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *