Kerstkaartjes handletteren

posted in: Geen categorie | 2

Vrolijk kerstfeest iedereen! Ik hoop dat jullie allemaal hebben kunnen genieten van goed gezelschap, lekker eten, en eventueel ook wat leuke verrassingen onder de kerstboom. Onze cadeautjes hebben we mooi op voorhand gevonden, maar als ik eerlijk ben, zijn de kerstkaartjes nog maar nét de deur uit… Ach ja, tussen kerst en nieuw is ook nog op tijd, toch? De reden dat mijn kerstkaartjes wat later zijn dit jaar, is omdat ik ze één voor één zelf heb getekend. En dat was natuurlijk een serieus werkje – wat ik met heel veel plezier heb gedaan.

 

 

Mijn inspiratie vond ik in een korte cursus handletteren. Handletteren lijkt een beetje op kalligrafie, waarbij je met een speciale pen of stift in één keer prachtige letters schrijft. Wie al lang mijn blog volgt, herinnert zich misschien nog dat ik enkele jaren geleden dit ook heb geprobeerd. Maar wat was dat lastig! Je kan foutjes niet echt verdoezelen, omdat het de bedoeling is dat je de letters effectief in één keer schrijft. Welnu, handletteren blijkt toch wat meer voor mij te zijn. Ze noemen het ook wel ‘faux-calligrafie”, of valse kalligrafie, omdat je de letters niet schrijft, maar tekent. En zo kan je gemakkelijk kleine foutjes wegwerken!

 

Hier zie je het verschil tussen kalligrafie (of toch mijn poging tot) en handletteren. Bij kalligrafie moet je bij de neerwaartse lijnen harder duwen op je stiftje/penseel, zodat die lijnen dikker zijn dan de opwaartse lijnen. Hierbij schrijf je dus de letters in één vloeiende beweging, wat best lastig is. Het moet van de eerste keer correct zijn!

Bij handletteren boots je dat effect na door de neerwaartse lijnen te tekenen met een dikkere stift, of door er gewoon een paar keer over te gaan. Dit zie je hier aan het woord ‘shining’. Maar je kan ook iets totaal anders doen, zoals vrolijke blokletters, of werken met verschillende kleuren.

 

De cursus die ik volgde vond plaats in Brugge. Dit was bij Fien van fientastisch, die het hele jaar door zulke cursussen op verschillende locaties geeft. En voor mij was begin december het perfecte moment om te leren handletteren voor mijn kerstkaartjes. Enig minpuntje van de cursus is dat het veel te kort voelt, de tijd vliegt gewoon voorbij!

 

 

Eens thuisgekomen ben ik er direct ingevlogen, met een voorraadje nieuw materiaal dat ik tijdens de cursus heb gekocht. Ik ben heel dankbaar voor Pinterest, want bijna al deze ontwerpen heb ik gewoon daar gevonden! Mocht je geïnteresseerd zijn in zo’n cursus handletteren, houd dan zeker de facebook pagina van Fien in de gaten. De lessen van 2019 staan er nog niet op, maar ik houd mijn ogen al open voor een vervolgcursus…

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *