Kraanvogels voor geluk – een muurschildering

posted in: Geen categorie | 0

De laatste weken heb ik veel schilderijen gemaakt met als thema origami. En daar is ook een goeie reden voor! In het zorgverblijf Ter Duinen in Nieuwpoort mocht ik een muurschildering maken vol met papieren kraanvogels.

 

Een voorontwerp van de muurschildering

 

In Japan staat de kraanvogel symbool voor geluk en een lang leven. Ook in de origami (de kunst van papier vouwen) is deze beschermde diersoort een bekend thema. Een oude legende belooft geluk, welzijn en gezondheid aan diegene met het geduld om duizend papieren kraanvogels te vouwen. Dit  verhaal vond ik prachtig passen bij het idee van een zorgverblijf, dus ik was dan ook heel blij toen ik rond dit thema mocht werken.

 

Voor mijn muurschilderingen werk ik eerst op papier. Die tekening kan ik dan inscannen en – indien nodig – nog wat bijwerken.

 

De dag van het schilderen vond ik wel spannend. Dit was nog maar de tweede muurschildering die ik ooit heb gemaakt. Het personeelsrestaurant, waar ik twee muren zou schilderen, werd de volledige dag afgesloten. Zo kon ik in alle rust werken.

 

Met een beamer projecteer ik de tekening op de muur. Dat spaart heel veel tijd, want schetsen op zo een groot oppervlak is echt lastig.

 

Het begon allemaal niet zo heel vlot, want ik vond de beamer eerst niet. En toen hij eenmaal werkte, had hij niet zo veel zin om effectief te blijven werken. Telkens ik probeerde te richten om mijn ontwerp uit te lijnen, viel het spel uit. En dan was het weer wachten tot het wou heropstarten… Technologie is heel handig, zolang het werkt.

 

Met potlood traceer ik dan de lijnen.
Hier zie je hoe ik de lijnen traceer. Zolang je niet in je eigen schaduw zit, kan je makkelijk de tekening overnemen.

 

Ik was dan ook heel blij toen ik kon beginnen met schilderen. Met vier kleuren muurverf – zwart, wit, groen en blauw – had ik genoeg. Door de twee eerste kleuren te mengen, kon ik grijstinten maken voor de hand. Door blauw en groen te mixen, kreeg ik turquoise. Daar deed ik dan weer wat wit of zwart bij, voor licht of schaduw te maken.

 

 

Ook de muur aan de overkant van de zaal kreeg een make-over. Ik ging voor een groep wegvliegende kraanvogels in blauw, groen en turquoise. De kraanvogels zelf gaan van abstract (links) naar meer realistisch (rechts).

 

 

Hier had ik wel wat problemen met de beamer, omdat ik de tekening tot in de hoek van de muur wou laten komen. En de beamer had daar dus geen zin in. Uiteindelijk tekende ik een groot deel van de kraanvogels rechtstreeks op de muur.

 

Zoals je hier ziet, zijn de steunbalken van de eetzaal gifgroen geverfd. De kleuren die ik koos, passen dus mooi bij het geheel.

 

Het was hard doorwerken, maar ik ben tevreden met het resultaat. Het fleurt de boel echt op!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *