Elke dag een schets [dag 162]

posted in: Geen categorie | 0

Het is juni, dat betekent zomer, dromen van vakantie, maar ook dat 2018 al bijna voor de helft voorbij is. En ik ga eerlijk zijn, ik ben niet zo een held in goede voornemens, maar ik kan wel met trots zeggen dat ik nog steeds elke dag aan het tekenen ben!

Ook al vind ik tekenen heel leuk, soms heb ik gewoon geen tijd. (lees: geen ‘goesting’) Want eerlijk, hoe druk het leven ook is, vijf minuutjes tijd kan ik wel ergens vinden. Vandaar mijn goed voornemen: elke dag vijf minuten schetsen.

Klinkt als een vreemd voornemen? Misschien. Maar het werkt wel! Beginnen is vaak het lastigste, maar als het gaat over vijf minuutjes, dan kan ik mezelf wel overtuigen. Zelfs op dagen wanneer ik echt geen zin heb. En eens ik vijf minuten bezig ben, heb ik mijn doel eigenlijk al bereikt en kan ik gewoon kiezen of ik verder wil doen. Soms blijft het effectief bij een snelle schets, en andere dagen ben ik plots vertrokken voor een paar uur.

Vaak werk ik meerdere dagen aan één pagina. Afhankelijk van tijd en goesting maak ik een snelle schets of een meer gedetailleerde tekening. Zo raakt mijn schetsboek ook gevuld, en het ziet er nog leuk uit ook!

De laatste maand ben ik meer bezig met behangpapier dan aquarelpapier. Dus mijn schetsen zijn nu vaak eerder van het snelle soort. Maar zelfs met zo een snelle schets kan je leuke dingen doen. Een persoonlijke favoriet is de ‘one line drawing’, waar je met een doorlopende lijn een tekening maakt – verboden je pen op te tillen! Als ik veel inspiratie heb, maar weinig tijd, maak ik al wat voorbereidende ontwerpen. Die komen later goed van pas. Wanneer ik weinig inspiratie heb, maak ik juist anatomische studies, of teken ik een personage uit een TV serie.

One line drawings: niet gemakkelijk, wel snel klaar!
One line drawings: niet gemakkelijk, wel snel klaar!

Het zalige aan tekenen is dat het overal kan. Ik neem mijn schetsboek altijd mee in de trein, perfect om de wagon, de omgeving, of medereizigers te tekenen. Als ik moet wachten bij de dokter, of voor een afspraak bij de autokeuring, dan probeer ik te schetsen in plaats van op mijn gsm te spelen. En als je, net als ik, je schetsboek wel eens vergeet: dan zal je wel ergens een papiertje of kasbonnetje vinden dat dienst kan doen als canvas.

Wanneer je je schetsboek vergeet, kan je gewoon iets anders gebruiken om op te tekenen (geen excuses!)
Het voordeel van een rommelige handtas: ik heb altijd wel een kasbonnetje rondslingeren dat ik kan gebruiken.

Maar er gaan altijd dagen zijn waar je écht geen goesting hebt. En dan lijkt een dagje overslaan toch zo verleidelijk. Mijn trucje daarvoor? Heel simpel – mijn GSM. Ik heb een gratis app geïnstalleerd (Loop habit tracker) die me elke avond om half 10 vraagt of ik getekend heb. En als ik die prachtige reeks met afgevinkte dagen zie staan, dan kan ik het niet over mijn hart krijgen om die reeks op te geven.

162 and counting!

Dus begin er gewoon aan! Teken – vandaag nog –  vijf minuutjes. En daarna is het gewoon een kwestie van de ketting niet doorbreken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *